30 September : Kek Lapis: Mesti Cuba | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» ARTIKEL » 30 September : Kek Lapis: Mesti Cuba

30 September : Kek Lapis: Mesti Cuba

Picture: Credit to http://asianitinerary.com/kek-lapis-layer-cakes/

Terdapat 3 lapisan pada kulit, 5 lapisan pada bumi dan tujuh lapisan warna pada pelangi. Dalam dunia pencuci mulut, konsep demikian bukan sesuatu yang asing malahan lebih lagi. Pencuci mulut seperti Baumkuchen dari Jerman dan Millecrepes dari Perancis juga mempunyai lapisan. Lapisan pada pencuci-pencuci mulut ini memberikan tekstur yang menyumbang kepada keseluruhan rasanya. Di Malaysia pencuci mulut berlapis  menawarkan lebih daripada itu.

Kek Lapis Sarawak adalah kek lapis, yang lazimnya dihidangkan di Sarawak. Kek lapis moden Sarawak boleh dibahagikan kepada dua kategori: kek dengan lapisan biasa dan kek dengan corak, motif, atau bentuk. Semua mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua warna. Kek boleh dibakar di dalam ketuhar biasa mahupun ketuhar gelombang mikro. Adunan kek menggunakan mentega atau minyak sayuran, susu dan telur, dan memerlukan lengan yang kuat atau pengadun elektrik untuk disiapkan dengan baik. Kek yang dibakar mempunyai tekstur yang teguh, dan lapisannya dilekatkan menggunakan jem atau bahan manis yang melekit. Kek yang lebih terperinci sering memerlukan acuan khas untuk mengekalkan ketebalan lapisan yang sempurna.

Menurut sejarah, kek lapis mula dihasilkan di Jakarta, Indonesia, sejak tahun 1970-an dan 1980-an. Pada masa itu, orang Betawi telah datang ke Sarawak dan mengajar orang tempatan bagaimana untuk membuat kek Betawi. Orang Sarawak kemudian menambah bahan-bahan baru, rasa dan warna yang menghasilkan  variasi baharu kek lapis yang diperkenalkan dan dinamakan sebagai Kek lapis Sarawak. Di samping itu, kek lapis moden Sarawak diilhamkan oleh pembuatan kek Barat pada awal 1980-an. Pada tahun 2011, pembuat kek Kek lapis Qalas Qalas memperkenalkan reka bentuk moden kepada kek lapis tradisional, bersama dengan perisa baru.

Lebih daripada sekadar tekstur, lapisan pada Kek Lapis Sarawak mempunyai keunikannya yang tersendiri. Kek dibakar lapisan demi lapisan. Lapisan ini kemudiannya disusun dengan hati-hati  bagi menghasilakn corak yang menarik.

Di Malaysia, Kek Lapis Sarawak telah menjadi petunjuk geografi yang dilindungi sejak tahun 2010. Ini bermakna bahawa kek lapis Sarawak yang dihasilkan di Saraawak dan dibuat di Sarawak mengikut spesifikasi Persatuan Pengilang Kek Lapis Sarawak sahaja yang boleh dipasarkan sebagai Kek Lapis Sarawak. Adalah menyalahi undang-undang-untuk melabel mana-mana kek lapis sebagai Kek Lapis Sarawak sekiranya ia tidak dibuat di Sarawak.

Kek lapis secara tradisionalnya disajikan pada majlis-majlis khas. Kek lapis ini sering dibakar untuk perayaan agama atau kebudayaan seperti Aidilfitri, Krismas, Deepavali, hari lahir dan majlis perkahwinan. Orang ramai di Malaysia mengamalkan rumah terbuka pada hari perayaan. Ciri unik rumah terbuka Sarawak adalah pada penyajian Kek lapis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarikh Input: 07/10/2018 | Kemaskini: 08/10/2018 | azlida_jamil

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 7972
-
SXEdPAt~