3 Ogos 2019 : Program Pemantapan Pengantarabangsaan | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» ARTIKEL » 3 Ogos 2019 : Program Pemantapan Pengantarabangsaan

3 Ogos 2019 : Program Pemantapan Pengantarabangsaan

Program Pemantapan Pengantarabangsaan

Sejak 2016, i-PUTRA telah menerima dan memproses lebih daripada 12,000 permohonan daripada pelajar antarabangsa, pegawai asing, sangkutan penyelidikan dan mobiliti. i-PUTRA juga menganjurkan pelbagai program untuk komuniti antarabangsa termasuk program pendidikan dan mengenal budaya serta lawatan.

 

Imej: Peserta dari i-PUTRA

 

Imej: Peserta dibahagikan kepada 3 pasukan iaitu Smurf, Smooth Green dan Dynamite. Dalam imej di atas, Prof. Zainal melakukan 'cheers' kumpulan untuk pasukan Dynamite

 

Pada 3-4 Ogos 2019, kami berjaya menganjurkan program Pengantarabangsaan yang Pantas dengan tema; 'Kekuatan dalam Perpaduan' bagi kakitangan i-PUTRA. Program ini bertujuan untuk meningkatkan lagi kerja berpasukan antara kakitangan i-PUTRA dalam meningkatkan kemahiran interpersonal ahli. Program dua hari dan satu malam ini diadakan di A'Famosa Resort Melaka dan dipenuhi pelbagai aktiviti berpasukan seperti Forbidden Circle dan Crimson Lake. Kedua-dua aktiviti tersebut menguji keupayaan mental, fizikal dan berpasukan. Kegiatan ini menggunakan pemikiran kritis, kesabaran, penyelesaian masalah dan kesatuan dalam kerja berpasukan untuk penyelesaiannya.

 

Imej: Tasik Crimson, sebuah aktiviti di mana peserta dikehendaki membuat rakit mereka sendiri.

Imej: Sesi Cabutan Bertuah

Imej: Staf i-PUTRA

 

Program ini disimpulkan dengan Malam Penghargaan I-PUTRA yang dihadiri oleh pengarah dan timbalan pengarah i-PUTRA, Prof. Dr. Zainal Abidin Talib dan Assoc. Prof. Dr. Noritah Omar. Malam Penghargaan I-PUTRA berakhir dengan upacara penyampaian anugerah dan sijil serta persembahan oleh kakitangan i-PUTRA yang berbakat.

 

Mudah-mudahan melalui program ini, kami dapat mengukuhkan lagi ikatan sebagai kakitangan yang berdedikasi untuk berkhidmat dan menyediakan perkhidmatan terbaik untuk komuniti antarabangsa di UPM.

 

Disediakan oleh
Nadia Zawani Hussin

Tarikh Input: 14/08/2019 | Kemaskini: 14/08/2019 | sitiafiqah

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 7972
-
B1566569556