16 Mei: Farewell Mobility Students Semester 2 2017/2018 | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» BERITA » 16 Mei: Farewell Mobility Students Semester 2 2017/2018

16 Mei: Farewell Mobility Students Semester 2 2017/2018

SERDANG, 16 Mei. Pusat Antarabangsa Putra (i-PUTRA), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah mengadakan Majlis Perpisahan untuk pelajar mobiliti semester 2 2017/2018 di Panggung Percubaan UPM. Objektif program ini adalah untuk mengumpulkan semua pelajar mobiliti dari pelbagai negara dengan UPM Buddies dan juga dengan pegawai dan pengurusan UPM. Sebaliknya, program ini juga diadakan untuk meraikan kenangan dan persahabatan yang baik semasa di UPM.

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Profesor Dr. M. Iqbal Saripan. Beliau mengucapkan tahniah kepada semua pelajar luar negara yang telah berkumpul dan berjaya menamatkan pengajian di luar negera (satu hingga dua semester).

"UPM sangat teruja menerima pelajar mobiliti dan berharap mereka dapat menjalani kehidupan yang hebat, mengalami pelbagai budaya dan keunikan yang ada di Malaysia sewaktu keberadaan mereka disini," katanya.

Pengarah i-PUTRA UPM, Prof. Prof. Dr. Zelina Zaiton Ibrahim, berharap sepanjang program mobiliti, para pelajar telah mempelajari dan menimba pengalaman baru, termasuk bahasa, budaya dan bertemu dengan kenalan baru (UPM diberkati dengan pelajar dari lebih dari 60 buah negara di seluruh dunia), menjelajah ke luar negara dan dapat melihat lebih jauh dan mempunyai minat yang lebih tinggi dalam pengantarabangsaan.

Program ini bermula dengan salah satu tarian tradisional Melayu yang dipanggil Zapin dan diikuti dengan ucapan pembukaan pengarah i-PUTRA dan dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor dan Antarabangsa. Kemudian, majlis diteruskan dengan perkongsian pengalaman oleh wakil pelajar mobiliti. Acara itu kemudian diteruskan dengan upacara pemberian sijil dan cabutan bertuah, 115 pelajar yang menghadiri majlis itu juga menerima momento dari i-PUTRA dengan harapan mereka akan dapat menghargai masa ini selamanya. Acara ini diadakan untuk menghargai pelajar mobiliti yang datang dari seluruh dunia untuk menjalani Putra Experince.

Tarikh Input: 23/05/2018 | Kemaskini: 07/10/2018 | azlida_jamil

SXEZNAY~