Lawatan Dari Asia University, Taiwan | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» BERITA » Lawatan dari Asia University, Taiwan

Lawatan dari Asia University, Taiwan

UPM Serdang, 22 Jun: Pusat Antarabangsa Putra (i-PUTRA) menjadi tuan rumah kepada pengunjung dari Universiti Asia (AU), Taiwan, di sini, hari ini. Delegasi dari AU termasuk Dekan Kolej Kemanusiaan dan Sains Sosial, Prof. Yinghuei Chen, yang juga Dekan Kolej Antarabangsa dan Ketua Pengarah Pusat Pengajaran dan Penyelidikan Bahasa, dan Prof. Dr Ir. Thomas Choong Shean Yaw, seorang profesor dengan Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Alam Sekitar. Pengunjung diterima oleh Timbalan Pengarah i-PUTRA, Assoc. Prof. Dr. Noritah Omar, dan Ketua Bahagian Penglibatan Global, Cik Ida Suhaila Md. Tahir.

Tujuan lawatan ini adalah untuk membincangkan kerjasama yang berpotensi antara UPM dan AU dalam bentuk program fakulti dan pelajar universiti dan program penyelidikan dan latihan bersama.

AU kini universiti swasta nombor satu di Taiwan, dengan enam kolej, 22 jabatan, 25 program Sarjana, lima program PhD, dan 10 program mengajar bahasa Inggeris yang direka untuk kira-kira 450 pelajar antarabangsa. Universiti ini mempunyai kira-kira 400 ahli fakulti dan 13,000 pelajar (termasuk pelajar Sarjana dan PhD).

AU sebelum ini pernah bekerjasama dengan Universiti Malaya, dan kini berusaha menubuhkan perkongsian akademik dengan UPM.

Tarikh Input: 23/08/2017 | Kemaskini: 24/08/2017 | iylia

SXEUTA6~