Tangguh/Tarik Diri/Bergraduat | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» VISA & PAS » PAS PELAJAR » Tangguh/Tarik Diri/Bergraduat

Tangguh/Tarik Diri/Bergraduat

TANGGUH/TARIK DIRI/BERGRADUAT

PERMOHONAN PEMBATALAN DAN MEMENDEKKAN PAS PELAJAR

Pemegang pas tanggungan yang ingin menukar pas kepada pas yang lain, pemohon perlu memohon pembatalan pas yang sah terlebih dahulu. Pemohon kemudian boleh mendapatkan surat pelepasan daripada Pusat Antarabangsa.

 

SIAPA YANG BOLEH MEMOHON?

1. Penangguhan Pengajian

Pelajar yang menangguhkan pengajiannya akan dibatalkan pas pelajar dan juga pas tanggungannya. Pusat Antarabangsa akan membuat laporan polis terhadap mereka yang gagal mematuhi peraturan ini dan meminta Jabatan Imigresen Malaysia membatalkan pas pelajar mereka.

 

2. Tamat Pengajian

Pelajar yang telah menamatkan pengajian mereka mesti membatalkan pas pelajar dan pas tanggungan mereka. Pusat Antarabangsa akan membuat laporan polis yang gagal mematuhi peraturan ini dan meminta Jabatan Imigresen Malaysia membatalkan pas pelajar mereka.

 

3. Tarik diri/Keluar

Pelajar yang menarik diri dari pengajian mesti melaporkan kepada Pusat Antarabangsa sebelum meninggalkan Malaysia. Pas pelajar dan pas tanggungan  akan dibatalkan, setelah penyerahan pasport, surat tarik diri dari sekolah pengajian siswazah atau bahagian akademik, dan tiket penerbangan yang sah.

 

Kegagalan mematuhi peraturan akan menyebabkan Pusat Antarabangsa membuat laporan polis, memaklumkan kepada Jabatan Imigresen dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, dan disenarai hitamkan.

Nota Nasihat:

  • Pusat Antarabangsa akan membuat laporan polis berkenaan mereka yang gagal mematuhi peraturan dan meminta Jabatan Imigresen Malaysia membatalkan pas pelajar mereka.
  • Semua graduan dinasihatkan untuk menyelesaikan perkara-perkara akademik yang berkaitan transkrip akademik & pembatalan pas pelajar.

Pusat Antarabangsa tidak akan menghiburkan apa-apa permohonan untuk memperbaharui pas pelajar bagi mereka yang telah tamat pengajian atau menangguhkan program.

 

BAGAIMANA UNTUK MEMOHON PEMBATALAN/MEMENDEKKAN PAS

SENARAI SEMAK PERMOHONAN PEMBATALAN/MEMENDEKKAN PAS

 

Nota:

  1. Senarai semak ini adalah untuk SATU permohonan sahaja. Tambahan permohonan tanggungan akan memerlukan jumlah salinan yang sama.
  2. Bagi SETIAP permohonan tanggungan, sila lampirkan salinan halaman maklumat pasport dan halaman visa terperinci pelajar.
  3. Dokumen yang TIDAK mematuhi spesifikasi dianggap tidak lengkap dan akan ditolak
  4. Dilarang menggunakan pengokot untuk mengepilkan dokumen dan foto anda.
  5. Gunakan klip kertas.
  6. Sila nomborkan semua salinan untuk mengelakkan kehilangan halaman passport dan berlaku kelewatan pada EMGS/Imigresen.

 

 

Kemaskini:: 13/09/2017 [azlida_jamil]

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 7972
-
B1566441395