Durian: King Of Fruits | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» ARTIKEL » Durian: King of fruits

Durian: King of fruits

Picture:Credit to owner

Durian adalah buah dari beberapa spesies pokok yang dalam genus Durio. Terdapat 30 spesis Durio yang diiktiraf. Sekurang-kurangnya 9 diantaranya menghasilkan buah yang boleh dimakan, dengan lebih dari 100 jenis di Indonesia, 300 di Thailand dan 100 di Malaysia.

Nama "durian" mula digunakan sekitar tahun 1580. Ianya berasal dari perkataan bahasa Melayu iaitu 'duri', merujuk kepada duri-duri pada bahagian kulit buah,.ditambah dengan imbuhan akhiran -an. Diangkat sebagai sebagai "raja buah" terutamanya di Asia Tengara, durian mempunyai saiz yang besar, bau yang kuat, dan kulit yang diliputi duri serta berat. Buah ini boleh tumbuh sehingga 30 sentimeter panjang dan diameter 15 sentimeter. Buah yang matangbiasanya mempunyai berat daripada satu hingga tiga kilogram. Durian kebiasaannya berbentuk bujur ataupun bulat, warnanya hijau keperangan, dan isinya kuning pucat sehinggalah merah, bergantung kepada spesies.

Pokok durian adalah besar, dan boleh membesar sehingga 25-50 meter tinggi bergantung kepada spesies. Daunnya malar hijau, berbntuk elips mahupun bujur dan panjangnya  10-18 sentimeter. Bunga-bunga terhasil dalam tiga hingga tiga puluh kelompok pada dahan pokok dengan setiap bunga yang mempunyai kelopak sepal dan kelopak lima. Pokok Durian biasanya berbunga satu atau dua kali berbunga dan berbuah setiap tahun, pada masa berlainan bergantung kepada spesies, penuai, dan kawasan. Pokok durian biasanya boleh menghasilkan buah selepas empat atau lima tahun. Buah durian matang kira-kira tiga bulan selepas pendebungaan.

Rasa dan bau yang luar biasa dari buah durian telah mendorong ramai orang untuk menyatakan pandangan yang pelbagai. Perbandingan biasa dibuat dengan musang, kumbahan, muntah, semburan skunk dan kapas pembedahan. Berbagai deskripsi untuk bau durian bergantung kepada kebolehubahan bau durian itu sendiri. Durian dari spesies atau klon yang berlainan mempunyai aroma yang berbeza. Tahap kematangan mempunyai kesan pada rasanya juga. Analisis saintifik mengenai komposisi aroma durian mendapati banyak sebatian yang tidak menentu termasuk ester, keton, dan sebatian sulfur yang berlainan, tanpa bukti  yang menyatakan bahan mana yang menjadi penyebab utama bau tersebut. Walaupun populariti yang hebat, buah durian dilarang di premis seperti hotel, kereta sewa, dan lapangan terbang, serta pengangkutan awam di Asia Tenggara.

Buah durian banyak digunakan sebagai perasa pencuci mulut seperti gula-gula tradisional Melayu, ais kacang, dodol dan lempuk. Di Sabah, durian merah digoreng dengan bawang dan cili sebagai hidangan sampingan. Tempoyak pula biasanya dibuat daripada durian berkualiti rendah yang tidak sesuai untuk dimakan tanpa proses. Tempoyak boleh dimakan sama ada dimasak atau tidak dimasak, biasanya tempoyak dimakan dengan nasi, dan juga boleh digunakan untuk memasak lauk.

Tarikh Input: 08/10/2018 | Kemaskini: 06/07/2020 | azlida_jamil

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 7972
-
SXDdSAt~