SOALAN LAZIM | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» SOALAN LAZIM

SOALAN LAZIM

VISA DAN PASS
1
Saya telah mendapat tawaran untuk belajar di UPM dan bagaimana saya boleh memohon visa pelajar dari negara saya?  

Sebelum datang ke Malaysia, anda perlu memohon secara dalam talian untuk visa pelajar anda melalui laman web EMGS: https://educationmalaysia.gov.my. Panduan untuk mengisi borang diberikan di https://educationmalaysia.gov.my/how-to-apply.html. Sila ambil perhatian bahawa tidak ada cara untuk menyimpan maklumat borang permohonan dalam talian. Permohonan mestilah dibuat dalam satu sesi pendek jika tidak, laman web boleh keluarkan anda dari sistem. Pastikan anda memberi diri anda cukup masa untuk proses permohonan visa. Proses kelulusan visa dijangka mengambil masa kira-kira 2 bulan. Pelajar boleh menghubungi EMGS atau Pusat Antarabangsa untuk sebarang masalah yang mungkin dihadapi dalam permohonan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang aliran proses permohonan visa, anda boleh merujuk laman web kami di http://www.intl.upm.edu.my.

2
Apakah VAL?

Surat Kelulusan Visa (VAL) bermaksud visa yang dikeluarkan oleh Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara kepada bukan warganegara untuk membolehkan individu masuk ke Malaysia selepas visa diluluskan oleh Ibu Pejabat Jabatan Imigresen. Anda mesti mendapatkan VAL sebelum masuk untuk belajar di Malaysia. Selepas anda menerima VAL, anda mesti pergi ke Kedutaan Malaysia terdekat untuk SEV untuk masuk ke Malaysia. Sekiranya anda tidak berbuat demikian, anda mungkin menghadapi beberapa masalah semasa belajar di Malaysia. Bagi negara-negara tanpa Kedutaan Malaysia, anda mungkin layak memohon Visa On Arrival (VOA). Sesetengah negara anggota Komanwel boleh memasuki Malaysia dengan VAL tetapi tanpa SEV. Anda mesti menyemak dengan Suruhanjaya Tinggi Malaysia terdekat di negara anda. Anda juga mungkin mendengar istilah VDR. Ini adalah istilah bahasa Melayu "Visa Dengan Rujukan". Ini adalah SEV yang anda perolehi yang akan dikaitkan dengan VAL yang anda terima. Untuk maklumat lanjut sila rujuk laman web kami di http://www.intl.upm.edu.my.

3
Berapa lama Surat Kelulusan Visa (VAL) sah?

VAL sah dalam tempoh 6 bulan. Sebaik sahaja anda mempunyai VAL, anda mesti memohon Visa Sekalu Masuk (SEV) di Kedutaan/Suruhanjaya Tinggi Malaysia yang terdekat. Kedutaan akan mengeluarkan SEV kepada pelajar untuk masuk ke Malaysia. Apabila pelajar tiba di lapangan terbang, pelajar biasanya diberikan permit untuk tinggal di Malaysia dengan tempoh sah 30 hari. Pelajar akan mendapat setem tersebut di halaman pasport anda. Walau bagaimanapun, mungkin ada kes di mana hanya 2 minggu sahaja diberikan. Adalah sangat penting untuk anda memeriksa tempoh sah permit untuk tinggal.

4
  Apakah Visa Sekali Masuk/Visa Perjalanan?  

Pelajar antarabangsa yang memerlukan visa sebelum memasuki Malaysia perlu mendapatkan Visa Sekali Masuk daripada kedutaan, konsulat atau suruhanjaya tinggi di negara asal mereka atau wakil terdekat kerajaan Malaysia sebelum datang ke Malaysia. Kegagalan untuk berbuat demikian, individu akan dikeluarkan Visa Perjalanan setelah permohonan Pas Pelajar diluluskan dan caj yang akan dikenakan adalah antara RM20 hingga RM50 untuk memproses Visa ini.

5
  Bolehkah saya menggunakan pas sosial untuk belajar?  

TIDAK. Anda TIDAK boleh menggunakan pas sosial untuk belajar. Ia adalah haram untuk belajar di Malaysia di bawah pas sosial/pelancong. Universiti ini sangat tidak menggalakkan penggunaan Visa Sosial untuk memasuki Malaysia sebelum menerima VAL anda. Adalah diingatkan bahawa Universiti tidak dapat menjamin permohonan anda untuk visa/pas pelajar akan diluluskan, ia boleh menyebabkan pengajian anda terganggu.

6
Apakah Pelajar Pas?  

Pas Pelajar adalah dokumen yang diperlukan untuk semua pelajar antarabangsa apabila mereka menjalankan pengajian sepenuh masa di Malaysia. Ia diiktiraf oleh sokongan yang diberikan dalam pasportnya semasa pelajar sedang belajar di institusi pendidikan di Malaysia.

7
Berapa lama tempoh pas pelajar yang sah?  

Jabatan Imigresen  akan memberi Pas Pelajar maksimum 12 bulan atau jika tempoh kursus kurang dari 12 bulan pas pelajar hanya akan sah sepanjang mengikuti kursus.

8
Apakah Visa beberapa kali masuk (MEV)?  

Pelajar antarabangsa, yang mempunyai pas pelajar, akan diberikan MEV. Dengan visa ini, pelajar akan dibenarkan masuk dan keluar dari Malaysia sepanjang tempoh sah Pas Pelajar mereka. Caj berbeza dari negara ke negara yang sesuai.


MOBILITY
9
Bagaimanakah saya boleh memohon sebagai pelajar mobiliti?  

Pelajar yang berminat boleh memuat turun borang Permohonan Inbound dari laman web kami di http://www.intl.upm.edu.my dan lampirkan dokumen berikut:

 • a) Pengiktirafan pencalonan dari universiti rumah.
 • b) Surat cadangan dari universiti rumah.
 • c) Salinan transkrip akademik yang disahkan (subjek / kursus yang telah disiapkan). 
 • 10
  Apakah tarikh akhir untuk memohon pertukaran pelajar?  

  Permohonan dibuka sepanjang tahun. Bagi pelajar mobiliti kebiasaannya pengambilan secara rasmi akan diadakan pada bulan Februari dan September. Semester 1 (September) - 30 April Semester 2 (February) - 30 September

  11
  Berapa banyak kursus yang boleh/patut saya ambil?  

  Oleh kerana program mobiliti merupakan program tidak bergraduat, pemindahan kredit boleh diatur (tertakluk kepada terma dan syarat) apabila program selesai. Walau bagaimanapun, kami mencadangkan agar pelajar mengambil minimum 3 kursus/semester.

  12
    Apakah bahasa perantaraan yang digunakan?  

  Semua kursus dijalankan dalam bahasa Inggeris

  13
    Bagaimanakah saya dapat mencari bilik penginapan?  

  Bagi penginapan dalam kampus, terdapat pilihan seperti Rumah Tamu UPM (berdasarkan ketersediaan) dan asrama (berkongsi bilik). Untuk maklumat lanjut, sila rujuk laman web kami di http://www.intl.upm.edu.my.

  14
  Bagaimana dengan insurans perjalanan dan kesihatan?  

  Semua pelajar mobiliti mesti membeli insurans perjalanan dan kesihatan dari negara asal sebelum perjalanan ke UPM. Jika pelajar mobiliti tinggal selama lebih dari 3 bulan di Malaysia, maka mereka mesti membeli insurans daripada syarikat insurans yang diiktiraf di Malaysia. Mereka boleh memilih insurans dari sistem EMGS apabila mereka memohon Pas Pelajar Mobiliti.

  15
  Adakah saya memerlukan permit/visa dan jika demikian bagaimanakah saya boleh memohon?  

  Participating students are responsible to obtain appropriate visa and entry documents prior to their departure. The Putra International Centre will facilitate the participating students on the documents required. 

  16
    Bolehkah saya mendapatkan biasiswa?  

  Kami tidak menyediakan sebarang biasiswa untuk pelajar mobiliti yang datang ke UPM.      

  17
  Bagaimana pula dengan bantuan kewangan?  

  Semua perbelanjaan perlu ditanggung oleh setiap pelajar atau universiti rumah.  

  Kemaskini:: 19/09/2017 [azlida_jamil]

  Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
  Universiti Putra Malaysia
  43400 UPM Serdang
  Selangor Darul Ehsan
  +603-9769 7972
  -
  B1566568347