KUNJUNGAN HORMAT DARI JEONBUK NATIONAL UNIVERSITY, KOREA | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» BERITA » KUNJUNGAN HORMAT DARI JEONBUK NATIONAL UNIVERSITY, KOREA

KUNJUNGAN HORMAT DARI JEONBUK NATIONAL UNIVERSITY, KOREA

Rabu, 13 Julai 2022, Pusat Antarabangsa Putra (i-PUTRA) mengalu-alukan kedatangan delegasi dari Universiti Kebangsaan Jeonbuk, Korea (JBNU). UPM mempunyai MOU dengan JBNU sejak 2019 selama lima tahun dan UPM bukan asing bagi JBNU kerana ini adalah lawatan ke-4 mereka sejak 2019 ke kampus hijau kami. Delegasi terdiri daripada pengurusan tertinggi JBNU Kim Dong-Won (Presiden JBNU), Lee Jaebaek (Naib Presiden Eksekutif untuk Akademik), Cho Gihwan (Naib Presiden Eksekutif untuk Penyelidikan), Choi Baek Ryul (Naib Presiden Eksekutif untuk Antarabangsa) bersama naib presiden JBNU, Dekan Kolej, Pengarah, dan pegawai. Turut menyambut kunjungan tersebut ialah Naib Canselor i-PUTRA YH Prof. Dato’ Dr. Mohd Roslan bin Sulaiman bersama Prof. Dr. Suhaimi Ab Rahman. Delegasi dari JBNU terdiri daripada dekan setiap fakulti dan hadirin dari UPM terdiri daripada dekan dan wakil dari setiap fakulti.

Tujuan lawatan ini adalah untuk membincangkan setiap pelajar mobiliti universiti dan aktivitinya. Mereka juga mengambil kesempatan untuk bertemu dan beramah mesra dengan dekan fakulti UPM dan pelajar JBNU yang sedang mengikuti program mobiliti di UPM untuk pertukaran semester. Lawatan kerja ini bukan sahaja melibatkan perbincangan dan mesyuarat tetapi juga majlis makan tengah hari, lawatan kampus, dan panduan kurator di Muzium Warisan Melayu kita. Sesi yang singkat namun komprehensif merangkumi hospitaliti Malaysia yang sebenar.

Sejak 2019, kedua-dua universiti telah menghantar dan menerima lebih daripada 98 pelajar dan beberapa pertukaran kakitangan untuk menjalani program mobiliti. JBNU sangat komited dengan UPM, dengan ini kami gembira menerima lebih ramai pelajar dan aktiviti yang berlaku di bawah perkongsian dinamik ini.

Tarikh Input: 31/07/2022 | Kemaskini: 31/07/2022 | sitiafiqah

SXEZQAq~