MEMPROMOSIKAN PROGRAM MOBILITI BERSAMA MPP DAN MPK UPMKB | Pusat Antarabangsa (i-PUTRA)
» BERITA » MEMPROMOSIKAN PROGRAM MOBILITI BERSAMA MPP DAN MPK UPMKB

MEMPROMOSIKAN PROGRAM MOBILITI BERSAMA MPP DAN MPK UPMKB

Isnin, 4 Julai 2022 - Program mobiliti adalah salah satu cara untuk mengantarabangsakan pelajar kami dan mempersiapkan mereka untuk pasaran pekerjaan global yang kompetitif. Bukan itu sahaja, ia juga mampu mengembangkan kemahiran interpersonal dan kepimpinan yang lebih baik. Sebagai sebuah universiti terkemuka, visi dan misi UPM adalah untuk menjadi sebuah universiti yang terkenal di peringkat antarabangsa melalui pelbagai inisiatif. Oleh itu, untuk menggalakkan, mempromosikan program mobiliti dan mewujudkan kesedaran, i-PUTRA telah menganjurkan sesi perbincangan  dan memberi taklimat mengenai topik-topik seperti kepentingan program mobiliti, pengurusan kertas kerja dalam mencari dana, cara memohon program mobiliti, dan selamat di luar negara bersama MPP Kolej Seri Rajang dan MPK. Sesi selama 2 jam itu disampaikan oleh Prof. Dr. Suhaimi Ab Rahman, Pengarah i-PUTRA, Puan Noraihan Noordin, Ketua i-PUTRA, Cik Nadia Zawani Hussin, Ketua Seksyen Mobiliti dan Encik Razif Ab Razak, Ketua Seksyen Visa dan Pas.

Ceramah dimulakan dengan pengenalan kepada Pusat Antarabangsa PUTRA (i-PUTRA). Kami berbincang mengenai perkhidmatan yang kami tawarkan dan fungsi kami sebagai pusat untuk semua pelajar antarabangsa. Kami juga membincangkan mengenai aktiviti program mobiliti di mana kami mempunyai program musim panas, program lawatan sehari ke Kuala Lumpur dan program pertukaran pelajar. Diikuti dengan pengenalan kepada visa dan permohonan VAL untuk pelajar baru, proses pembaharuan visa dan perincian ringkas proses visa yang lain.

Terima kasih kepada Penolong Pendaftar Kanan, MPP dan Ahli Jawatankuasa MPK, Puan Rosidah Basir kerana menjadikan sesi ini berjalan lancar.

Tarikh Input: 31/07/2022 | Kemaskini: 31/07/2022 | sitiafiqah

SXEUNA4~