I-PUTRA GO GREEN! | PUTRA International Centre (i-PUTRA)
» NEWS » I-PUTRA GO GREEN!

I-PUTRA GO GREEN!

Tumbuhan dianggap sumber terhad. Jika banyak tekanan dikenakan ke atas sumber asli ini, ia mungkin akan habis dengan cepat. Satu-satunya cara untuk menghentikan secara mendadak tekanan yang dikenakan ke atas sumber ini ialah kitar semula. Ini bermakna kitar semula kertas membantu mengurangkan bilangan pokok yang ditebang. Ini, seterusnya, mengurangkan kesan rumah hijau kerana pokok menyerap karbon dioksida di udara. Dengan melaksanakan 5R, kurangkan, guna semula, kitar semula, tolak dan pulihkan, kita boleh mengitar semula kertas.

Hari ini merupakan kali ke-2 i-PUTRA mengambil inisiatif dalam mengumpul kertas terpakai bukan sulit untuk usaha kitar semula dalam menyokong Matlamat Pembangunan Mampan! Kami mengambil tindakan kecil membawa kepada objektif yang lebih besar. Kami akan terus mengitar semula kertas sebagai inisiatif kitar semula yang berterusan di bawah Pusat Antarabangsa PUTRA. Majalah, risalah dan kertas berwarna lain masih boleh dikitar semula.

Jika mana-mana pelajar yang berminat untuk mengitar semula kertas termasuk salinan sulit (salinan pasport, sijil kelahiran dan lain-lain) boleh berbuat demikian dengan datang ke i-PUTRA dan menjadi sebahagian daripada inisiatif kitar semula i-PUTRA. Sila pastikan kertas kering dan bersih. Sebarang penutup plastik, pengikat, klip kertas dan klip logam hendaklah ditanggalkan sebelum diserahkan kepada i-PUTRA. Kami berharap bersama-sama dengan pelajar kami, kita boleh menjadikan planet kita lebih baik.

 

Date of Input: 30/09/2022 | Updated: 30/09/2022 | sitiafiqah

MEDIA SHARING

PUTRA International Centre (i-PUTRA)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 7972
+603-9769 7972
-
WWFcPA:15:22